Home

Eeuwigdurende liefde verslaat de verschrikkelijke aftakeling.

Gaat u er lekker voor zitten, het licht mag uit en laat de voorstelling beginnen! Op deze spiegelende wijze begint Michael Haneke’s Amour. Haneke wil het publiek transformeren tot medeplichtige in dit aangrijpende verhaal. Een stilstaand shot toont ons, het publiek, hoe de zaal van een schouwburg wordt gevuld met mensen die een adembenemend concert zullen bijwonen. Net zoals wij een adembenemend schouwspel zullen gadeslaan over een hoogbejaard koppel.

Georges ( Jean-Louis Trintignant) en Anne (Emmanuelle Riva) zijn intellectuelen. Ze houden van lezen, discussiëren en bovenal musiceren. Ze hebben een conservatoriumachtergrond en delen hun passie op liefdevolle wijze met elkaar. Totdat Anne wordt getroffen door een aaneenschakeling van hersenbloedingen. Anne’s communicatie met haar eega verslechterd geleidelijk. Als een prins op het witte paard komt het leven van Georges in het teken te staan van mantelzorg.

Haneke won met Amour terecht de gouden palm van het Cannes filmfestival van 2012. Hij weet Trintignant (81!) en Riva (85!) op sublieme wijze aan te sturen en zijn cinematograaf Darius Khondji brengt het geheel als een dansleraar in beeld. Heel voorzichtig lijken Haneke en Khondji steeds dichter op de personages te gaan zitten, om vervolgens het publiek  mee te sleuren in een soort openbaring. Als Georges aan het malen is in bed wordt dit zwaar onderbelicht in beeld gebracht waardoor je als kijker ook even de lens moet bijstellen.

Het is het onconventionele verhaal dat gecombineerd met de acteerprestaties opvalt in Amour. Haneke’s  nieuwste film is ontroerend, hard en dwingt tot contemplatie. Net zoals in zijn andere films waaronder Caché ziet de set er prachtig verzorgd uit. Duidelijk een kandidaat voor de Oscar van beste buitenlandse film. (Bobbie Peru)

10

Deze post is afkomstig van flikkerendlicht.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s