Home

A working man’s band. Bloed, zweet en tranen. Haal de clichés maar van stal, want ze zijn allemaal toepasbaar op Vanderbuyst: de hardwerkendste band van Nederland. En live misschien wel de beste. Binnen- en buitenland worden frequent afgetoerd en ieder jaar, sinds 2010, een nieuw album. Die van dit jaar heet Flying Dutchmen, wederom een knipoog naar ons kikkerlandje.

Vanderbuyst is de Nederlandse vertakking van de internationale terugkeer van ouderwetse heavy metal en hardrock. De ontwikkelingen in de popmuziek tussen 1984 en 2012 worden voor het neerzetten van het authentieke geluid compleet overgeslagen. Ook dit keer, op Flying Dutchmen, geen kille, digitale productie of over-de-top power metal-vocalen (zoals landgenoten Lord Volture).

Nee, Vanderbuyst blijft gewoon Vanderbuyst. De Thin Lizzy– en UFO-invloeden zijn wederom sterk aanwezig. Maar als je Flying Dutchmen na voorganger In Dutch luistert, vallen toch een aantal zaken op. Ten eerste is de productie een stuk gepolijster. Iets minder spontaan dan de vorige albums, maar wel krachtiger. De nummers profiteren er van; luister maar eens naar opener Frivolous Franny. Sowieso zijn de composities een stuk sterker, herkenbaarder en een tikkeltje duisterder dan die op de voorganger.

In Dutch werd vorig jaar niet heel enthousiast ontvangen. Zowel fans als de muziekpers vonden de plaat kwalitatief onder doen aan de live-nummers van het eerste uur. Wat dat betreft revancheert Vanderbuyst met Flying Dutchmen. Laat je niet afschikken door de 80’s BZN-voorkant; na een aanstekelijk optreden van Vanderbuyst kunnen fans en hardrock-revivalisten deze nieuwe LP gewoon mee naar huis nemen. (Eru)

7.0/10

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s