Home

The Animal Kingdom is een a-typische misdaadfilm waarin de Jonge Joshua (uitstekend vertolkt door James Frecheville) bij zijn oma gaat wonen nadat zijn moeder overlijdt na een overdosis heroïne.  Hier wordt hij geconfronteerd met de misdadige aard van zijn ooms die grotendeels nog bij hun moeder wonen. Hij belandt in een gezin waar de spanning te snijden is, zijn ooms worden verdacht van roofovervallen en andere delicten.  Gaandeweg bevind Joshua zich midden in deze geweldsorkaan en wordt het moeilijk voor hem om een uitweg te vinden. De film is losjes gebaseerd op de incidenten die zich in de jaren tachtig in Melbourne voordeden, waarin politieagenten wraak namen en eigenhandig criminelen excecuteerden.

David Michôd schreef onder andere de pseudo-arthouse film Hesher. Michôd verhaalt graag over de dubbelzinnigheid van de onderklasse, hij beschouwt het als een kunstvorm om dit gegeven in beeld te brengen. Deze keer was hij echter verantwoordelijk voor de regie en presenteerde hij zijn eerste feature film, geproduceerd voor het luttele bedrag van vijf miljoen australische dollars (ongeveer 3,6 miljoen euro).  Desondanks wist hij de australische grootheid Guy Pearce te strikken voor de rol van rechercheur Nathan Leckie en slaagde hij erin een geloofwaardige cast te presenteren.  Jacki Weaver (Janine Cody) schittert als de spil in het web van deze familie, net als haar zoons die stuk voor stuk een topprestatie leveren.

The Animal Kingdom is een meeslepend drama dat de volledige 113 minuten boeit. Michôd neemt de tijd om zijn karakters verdieping te gunnen, hij regisseert Frecheville zodanig dat zijn stoïcijnse rol tot leven komt. De dialogen zijn scherp en de cameravoering is fris en past precies bij het Australische misdaadmilieu dat uitgebeeld wordt. De grauwe, grijze tonen en de telephoto composities nemen de kijker mee in het verhaal. Het publiek maakt kennis met een wereld waarin wraak in het politiekorps gelegitimeerd is en corruptie aan de orde van de dag. De frustraties van de overheid die een hetze begint tegen een op het oog ongrijpbare familie.

Dit meesterwerk is niet geschikt voor mensen met een zwakke maag, geleidelijke krijgt de film een nihilistisch karakter, de scheidslijn tussen leven en dood wordt opgegeven. Vooral de rol van Ben Mendelsohn (Andrew Cody) spreekt boekdelen, hij dwingt Joshua’s vriendin tot het spuiten van heroïne waarop hij haar laat stikken, een aangrijpende scène die representatief is voor de hardheid van de film. Voor het publiek wordt de illusie van een constructie opgeheven, Michôd poneert een verhaal dat zeker een realistische aard kent.

De laatste jaren dient de nieuwe generatie cineasten zich aan, alhoewel het grootste deel onderdeel uitmaakt van een onbeduidende trits b-films die verschijnen, zijn er zeker tientallen twintigers en dertigers die nu al een memorabel oeuvre hebben opgebouwd. David Michôd is een van de exponenten van deze nieuwe generatie. Voor liefhebbers van arthouse, een goede narratief en explosief acteerwerk, is The Animal Kingdom een juweel. (Bobbie Peru)

8.5

Plaats een reactie